Ce este boala celiaca- celiachia?

Ce este boala celiaca- celiachia?

Admin 19.08.2021 13794 1 0

Boala celiaca sau intoleranta la gluten (celiachia)


Ce este boala celiaca?

Boala celiaca este o boala autoimuna grava care apare la persoane predispuse genetic si la care ingestia de gluten duce la deteriorarea intestinului subtire. 

Cand persoanele cu boala celiaca mananca gluten (o proteina care se gaseste in grau, secara si orz), corpul lor produce un raspuns imun care ataca intestinul subtire. Aceste atacuri duc la deteriorarea vilozitatilor (pliurilor mucoasei intestinale), care acopera intestinul subtire, care ajuta la absorbtia nutrientilor. Cand vilozitatile se deterioreaza, substantele nutritive nu pot fi absorbite corespunzator in corp.


Simptome boala celiaca

- Balonare

- Durere de cap

- Ameteala 

- Stare de oboseala

- Diaree

- Scadere in greutate

- Dureri abdominale


Diagnostic boala celiaca (analize boala celiaca)

Multi oameni cu boala celiaca nu stiu ca o au. 

Este important sa fiti testati pentru boala celiaca inainte de a incerca o dieta fara gluten. Eliminarea glutenului din dieta dumneavoastra ar putea face ca rezultatele analizelor de sange sa para normale.


Metode de testare ce pot ajuta la diagnosticarea bolii celiace

Testele serologice IgA si IgG, cauta anticorpii la  transglutaminaza din sange. Nivelurile crescute ale anumitor proteine ale anticorpilor indica o reactie imuna la gluten. 

Se poate efectua o autotestare acasa, iar prezenta acestor anticorpi IgA indica suspiciunea la boala celiaca. Testul Celiac Biocard ™ este un test rapide de autotestare acasa si poate fi folosit ca ajutor in diagnosticul bolii celiace, dar diagnosticul final trebuie confirmat de un medic.

De asemenea, testarea genetica a antigenelor leucocitelor umane (HLA-DQ2 si HLA-DQ8) poate fi utilizata pentru a exclude boala celiaca.

Daca rezultatele acestor teste indica boala celiaca, medicul dumneavoastra poate recomanda probabil  si unul dintre urmatoarele teste:

Endoscopia digestiva. Acest test foloseste un tub lung cu o camera mica, care este introdusa in cavitatea bucala si trece prin gat (endoscopie superioara). Camera permite medicului dumneavoastra sa va vada intestinul subtire si sa preia un esantion mic de tesut (biopsie) pentru a analiza deteriorarea vilozitatilor ((pliurilor mucoasei intestinale)).

Endoscopia capsulara. Acest test foloseste o mica camera wireless pentru a face fotografii ale intregului intestin subtire. Camera se afla intr-o capsula de dimensiunile unei comprimat de vitamine, pe care o inghititi. Pe masura ce capsula se deplaseaza prin tractul digestiv, camera face mii de imagini care sunt transmise catre un aparat de stocare a informatiilor.


Boala celiaca tratament

In prezent, singurul tratament pentru boala celiaca este respectarea pe tot parcursul vietii a unui regim alimentar strict, fara gluten. Persoanele cu boala celiaca trebuie sa evite in totalitate produsele care contin gluten. Ingerarea unor cantitati mici de gluten, cum ar fi firimiturile, pot declansa leziuni ale intestinului subtire.


Boala celiaca nediagnosticata sau netratata poate duce la:

Anemie cu deficit de fier

Osteoporoza cu debut precoce sau osteopenie

Intoleranta la lactoza

Deficiente de vitamine si minerale

Tulburari ale sistemului nervos central si periferic

Insuficienta pancreatica

Alte dereglari in functionarea organismului.


Efecte asupra sanatatii pe termen lung

Persoanele cu boala celiaca prezinta un risc de 2x mai mare de a dezvolta boli coronariene si un risc mai mare de 4 ori de a dezvolta cancer de intestin subtire.

Boala celiaca netratata poate duce la dezvoltarea altor tulburari autoimune, cum ar fi diabetul de tip I si scleroza multipla (SM).

Boala celiaca este ereditara (genetica), ceea ce inseamna ca se desfasoara in familii. Persoanele cu o ruda de gradul I cu boala celiaca (parinte, copil, frate) au un risc 1 la 10 de a dezvolta boala celiaca.


* De retinut este faptul ca boala celiaca, poate ramane nediagnosticata, din cauza simptomatologiei nespecifice care poate fi confundata cu alte afectiuni. O metoda rapida, confortabila, preliminara de autotestare poate fi Testul Celiac Biocard ™ pe care il puteti efectua acasa, insa diagnosticul final trebuie confirmat de catre un medic.


Scrieti un comentariu

Instructiuni de utilizare test intoleranta la gluten (boala celiaca)


655 0 0

Ce este boala celiaca si modalitatea de autotestare acasa

Citeste acum

Ce este diabetul


951 0 0

Diabetul: Simptome, Cauze, Tratament

Citeste acum

Produs recomandat:

Biocard Celiac Test - Test pentru intoleranta la gluten (boala celiaca)

Biocard Celiac Test - Test pentru intoleranta la gluten (boala celiaca)

Biocard™ Celiac test pentru acasăTest pentru intoleranta la gluten (boala celiaca).Testul Biocard™ C..

40 Lei