De ce este hepatita virala o problema mondiala de sanatate?

De ce este hepatita virala o problema mondiala de sanatate?

Admin 27.07.2021 713 0 0

Ce este hepatita?

Hepatita este o inflamatie a ficatului, cel mai frecvent cauzata de o infectie virala. Exista cinci virusi principali ai hepatitei, denumiti tipurile A, B, C, D si E. Aceste cinci tipuri sunt cele mai ingrijoratoare din cauza dificultatii bolilor si deceselor pe care le cauzeaza si a potentialului de focare si raspandire epidemica.

De ce este hepatita virala o problema mondiala de sanatate?

Hepatita cronica B si C sunt boli infectioase care pun viata in pericol si cauzeaza leziuni hepatice grave, cancer si moarte prematura. Peste 300 de milioane de oameni traiesc cu virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C.

Hepatita B si C sunt epidemii silentioase, care afecteaza cel mai greu copiii si populatiile marginalizate, inclusiv persoanele care se injecteaza cu droguri, popoarele indigene, care traiesc cu HIV / SIDA etc.

La nivel global, 90% dintre persoanele care traiesc cu hepatita B si 80% care traiesc cu hepatita C nu stiu ca traiesc cu boala, rezultand posibilitatea reala de a dezvolta boli hepatice fatale sau cancer hepatic la un moment dat in viata lor si, in unele cazuri, transmitand fara sa stie, infectia altora.

Odata cu disponibilitatea unor vaccinuri si tratamente eficiente pentru hepatita B si un remediu pentru hepatita C, eliminarea hepatitei virale este posibila, dar o constientizare si o intelegere mai buna a bolii si a riscurilor este o necesitate, la fel si accesul la diagnostice si tratamente mai ieftine. În 2015, hepatita virala a fost inclusa in Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD), iar în 2016 a fost ratificata prima strategie mondiala de hepatita la nivel mondial pentru eliminarea bolii.

“Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatite virale”, este un eveniment organizat anual in data de 28 iulie, care se concentreaza pe a ridica gradul de constientizare  la nivel mondial al riscurilor pe care le prezinta aceasta boala, cat si un mod de a-i sprijini pe pacientii care se confrunta ea.

Scrieti un comentariu