
Ce este diabetul
1. CE ESTE DIABETUL?
Diabetul este o afectiune cronica (de lunga durata) care afecteaza modul in care organismul transforma alimentele in energie.
Majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt descompuse in zahar (numit si glucoza) si eliberate in sange. Cand glicemia creste, acesta semnaleaza pancreasului sa elibereze insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajuta glucoza din alimente sa patrunda in celule pentru a fi folosita pentru energie. Uneori, corpul nu produce suficienta insulina sau nu o foloseste bine. Glucoza ramane apoi in sange si nu ajunge la celule. Cand nu exista suficienta insulina sau celulele nu mai raspund la insulina, prea mult zahar din sange ramane in sange.
Incapacitatea organismului de a produce insulina sau de a o folosi eficient duce la cresterea nivelului de glucoza din sange (cunoscuta sub numele de hiperglicemie). Pe termen lung, nivelurile ridicate de glucoza sunt asociate cu deteriorarea organismului si probleme ale diferitelor organe si tesuturi.
2. SIMPTOME GENERALE PENTRU DIABET
- Senzatie de foame in exces
- Senzatie de sete crescuta
- Pierdere nedorita in greutate
- Urinare frecventa in cantitate mai mare decat de obicei
- Vedere incetosata
- Oboseala extrema
- Rani care nu se vindeca
3. DIAGNOSTIC
Primul pas in diagnosticarea diabetului este analiza glicemiei din sange sau altfel spus determinarea glicemiei din sange. Aceasta analiza medicala reprezinta prima optiune a medicului in diagnosticarea prediabetului sau diabetului. Ea consta in prelevarea de sange de la pacient dimineata, fara ca acesta sa fie mancat, si fara sa bea apa cu cel putin 8 ore inainte de recoltarea probei de sange. Daca in trei zile diferite valorile glicemiei depasesc 126 mg/dl, medicii pot pune diagnosticul de diabet.
4. VALORILE NORMALE ALE GLICEMIEI
- Pentru adultii sanatosi sunt 74-106 mg/dl, dimineata, inainte de masa.
- Pana la 101-140mg/dl, la 2 ore dupa masa.
- In cazul copiilor, glicemia variaza, de la nou-nascuti pana la adolescenti. Astfel, pentru copiii mai mici de 6 ani, glicemia normala este cuprinsa intre 60 - 100 mg/dl.
Valoarea glicemiei egala sau mai mare de 125 mg/dl defineste diabetul.
Daca, pe stomacul gol, dupa mai multe teste, valoarea glicemiei este intre 100 si 125 mg/dl, atunci este recomandat sa fie facute mai multe investigatii medicale.
5. TIPURI DE DIABET ZAHARAT
Sunt mai multe tipuri de diabet zaharat, insa cele mai cunoscute (des intalnite) sunt: diabetul zaharat de tip 1 , diabet zaharat de tip 2, diabet gestational.
a. Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice varsta, dar apare cel mai frecvent la copii si adolescenti. Cand aveti diabet de tip 1, corpul dumneavoastra produce foarte putina sau deloc insulina, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de injectii zilnice de insulina pentru a mentine nivelul de glucoza din sange sub control.
b. Diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este mai frecvent la adulti si reprezinta aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. Cand aveti diabet de tip 2, corpul dumneavoastra nu foloseste bine insulina pe care o produce. Piatra de temelie a tratamentului diabetului de tip 2 este stilul de viata sanatos, inclusiv cresterea activitatii fizice si dieta sanatoasa. Cu toate acestea, in timp, majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 vor avea nevoie de medicamente orale si/sau insulina pentru a-si mentine sub control nivelul glicemiei.
c. Diabetul gestational
In timpul sarcinii, placenta produce hormoni pentru a va sustine sarcina. Acesti hormoni fac celulele femeii insarcinate mai rezistente la insulina.
In mod normal, pancreasul raspunde producand suficienta insulina suplimentara pentru a depasi aceasta rezistenta. Dar uneori pancreasul nu poate tine pasul. Cand se intampla acest lucru, prea putina glucoza intra in celule si prea multa ramane in sange, ducand la diabet gestational.
De cele mai multe ori, acest tip de diabet dispare dupa ce copilul se naste. Cu toate acestea, daca ati avut diabet gestational, aveti o sansa mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata.
6. TIPURI DE TESTE PENTRU VERIFICAREA GLICEMIEI
Medicul dumneavoastra va va recomanda sa efactuati unul dintre urmatoarele teste pentru verficarea glicemiei din sange.
a. Testul A1C
Testul A1C masoara nivelul mediu de zahar din sange in ultimele 2 sau 3 luni. Un A1C sub 5,7% este normal, intre 5,7 si 6,4% indica faptul ca aveti prediabet, iar 6,5% sau mai mult indica diabet.
b. Test de zahar din sange
Aceasta va masoara glicemia dupa repausul de peste noapte (nu trebuie sa mancati inainte). Un nivel de zahar din sange de 99 mg/dL sau mai mic este normal, 100 pana la 125 mg/dL indica faptul ca aveti prediabet, iar 126 mg/dL sau mai mare indica faptul ca aveti diabet.
c. Test de toleranta la glucoza
Aceasta masoara glicemia inainte si dupa ce beti un lichid care contine glucoza. Veti tine post (nu mancati) peste noapte inainte de test si vi se va lua o proba de sange pentru a determina nivelul de zahar din sange. Apoi veti bea lichidul si va veti verifica nivelul zaharului din sange la 1 ora, 2 ore si, eventual, 3 ore dupa aceea. La 2 ore, un nivel de zahar din sange de 140 mg/dl sau mai mic este considerat normal, 140 pana la 199 mg/dl indica faptul ca aveti prediabet, iar 200 mg/dl sau mai mare indica faptul ca aveti diabet.
d. Test de zahar din sange aleatoriu
Acest lucru va masoara glicemia in momentul in care sunteti testat. Puteti face acest test in orice moment si nu trebuie sa nu mancati mai intai. Un nivel de zahar din sange de 200 mg/dL sau mai mare indica faptul ca aveti diabet.
7. DISPOZITIVE PENTRU VERIFICAREA GLICEMIEI
a. Un glucometru este un instrument esential daca aveti diabet de tip 2, mai ales daca luati insulina. Masurarea nivelului de zahar din sange de cateva ori pe zi poate arata cat de bine va controleaza insulina diabetul si daca trebuie sa ajustati cantitatea sau momentul administrarii dozelor.
Un glucometru masoara glucoza dintr-o cantitate mica din sange. In primul rand, folositi o lanceta sterila pentru a va intepa degetul. Apoi puneti o picatura de sange pe banda de testare si o introduceti in aparat. Contorul va va spune care este glicemia, astfel incat sa puteti vedea daca glicemia este prea scazuta sau prea mare.
Unele glucometre pot descarca rezultatele pe computer si le pot trimite medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va poate revizui valorile glicemiei de-a lungul timpului si poate utiliza rezultatele pentru a face orice modificari necesare in planul dumneavoastra de insulina. Este deosebit de util sa notati momentul in care va verificati glicemia si daca ati mancat si cand.
b. Sistem pentru monitorizarea continua a glicemiei
Un sistem de monitorizare continua a glicemiei functioneaza ca un glucometru obisnuit, dar este automat, asa ca nu trebuie sa va intepati degetul la fel de des. Cu toate acestea, mai trebuie sa va intepati degetul pentru a calibra aparatul, pe unele sisteme de monitorizare continua a glicemiei.
Un senzor mic plasat sub pielea abdomenului sau a bratului cu ajutorul unui aplicator automat, masoara nivelul de zahar din sange din lichidul interstitial Un transmitator care este conectat la senzor trimite datele despre nivelurile de zahar din sange catre un receptor, care stocheaza si afiseaza aceste informatii, astfel incat sa le puteti impartasi cu medicul dumneavoastra.
8. TRATAMENT DIABET
Administrarea medicamentelor conform prescriptiei medicului dumneavoastra, obtinerea de informatii si sprijin pentru autogestionarea diabetului si respectarea programelor de ingrijire a sanatatii pot reduce, de asemenea, impactul diabetului asupra vietii dumneavoastra.
a. In cazul diabetului zaharat de tip 1, pacientii diagnosticati sunt dependenti de insulina.
b. In cazul diabetului de tip 2, pacientii diagnosticati nu sunt dependenti de tratamentul cu insulina, acestia trebuind doar sa isi controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentatie corespunzatoare, sport, dar si prin tratamentul recomandat de medic in acest sens, daca este cazul.
9. PREVENTIE DIABET ZAHARAT
Pentru diabetul zaharat de tip 1 din pacate medicii afirma ca acesta nu poate fi prevenit, deoarece este influentat de factori genetici, virali, anumite boli autoimune, nivel ridicat de stres sau anumite deficiente de vitamina D.
In cazul diabetului zaharat de tip 2, unul dintre factorii favorizanti sunt excesul in greutate. Specialistii sustin ca o scadere in greutate cu numai 10% contribuie la eliminarea insulinorezistentei. Un stil de viata sanatos cu exercitiile fizice regulate, control medical regulat, gestionarea factorilor de stres si o dieta sanatoasa bazata pe alimente sarace in grasimi si calorii si bogata in fibre (cereale integrale, paste si orez integral), poate reduce riscul de diabet.