Ce sa faci daca te doare stomacul in timpul vacantei

Ce sa faci daca te doare stomacul in timpul vacantei

Admin 23.07.2021 909 0 0


Este sezonul vacantelor si ne dorim sa ne bucuram din plin de timpul liber petrecut alaturi de cei dragi.

Atunci cand pleci departe de casa – daca te cazezi la hotel, zbori cu avionul sau pleci intr-o calatorie cu masina este dificil sa-ti respecti dieta alimentara cu care organismul tau este obisnuit. In vacanta esti mai concentrat sa faci diverse activitati si esti mai tot timpul pe fuga, astfel, pot aparea consecinte nedorite.


Cauzele bolilor si simptome


Expunerea tractului gastrointestinal la schimbari bruste in alimentatie, sau expunerea la diverse bacterii  poate conduce la dezvoltarea infectiilor gastrointestinale, intoxicatii si reactii alergice. 

Printre cele mai frecvente simptome ale intoxicatiei acute se includ un sentiment de stare de rau generala, cefalee/durere de cap, greata, varsaturi, diaree, reactii alergice si temperatura ridicata a corpului. Expunerea pe termen lung la concentratii reduse de toxine endogene si exogene poate conduce la intoxicatie cronica, care poate fi confundata cu alte boli, precum sindromul oboselii cronice sau anemie. 

Din pacate problemele digestive si diareea pot aparea in vacanta din tot felul de motive. In vacanta intalnim adesea mancare si apa cu care corpul nostru nu este obisnuit. In afara de aceasta, putem experimenta schimbari de temperatura care nu sunt obisnuite pentru noi.

O cauza frecventa a problemelor este apa, laptele, produsele culinare, carnea si ouale. Turistii se pot imbolnavi, de exemplu, dupa ce au baut apa din surse locale, chiar si in cazurile in care inghit putina apa in timp ce inoata. Alimentele si apa de calitate slaba sunt abundente in microorganisme, virusi si paraziti care provoaca boli.

Riscul de a contracta o infectie intestinala este ridicat nu numai pentru persoanele care viziteaza tari exotice, ci si pentru cei care isi petrec timpul liber acasa


Remedii infectii gastrointestinale


Tratamentul depinde de cauza bolii, daca este cunoscuta, cat si de severitatea simptomelor.

In cazul majoritatii pacientilor care prezinta simptome usoare pana la moderate ale infectiilor intestinale, acestea se rezolva in aproximativ 24-48 de ore, fara a fi necesar un tratament medicamentos. Pacientul se poate auto-ingriji acasa, tratamentul constand in principal din administrarea de lichide si electroliti pentru a preveni deshidratarea (in special la copii si persoanele in varsta).


Cand trebuie sa mergi la medic


Daca exista simptome de deshidratare (scaderea sau absenta urinarii, gura uscata, senzatie intensa de sete, ameteala si stare de slabiciune generalizata), prezenta de sange in scaun, febra inalta (>38.30C), varsaturi sau diaree care persista mai mult de 72 de ore, durere severa abdominala care nu se amelioreaza dupa scaun,  trebuie sa consultati imediat un medic. Este posibil sa fie nevoie de internare in spital pentru administrarea pe cale intravenoasa de perfuzii cu solutii electrolitice.


Daca problemele intestinale sunt minore, le putem rezolva singuri, dar in cazuri grave este necesar sa contactati un medic!


Scrieti un comentariu

Produs recomandat:

6 Enterosgel cu 5% discount

6 Enterosgel cu 5% discount

1. Ce este Enterosgel și la ce este folosit? Enterosgel este adsorbant intestinal inovator (entero..

399 Lei