Ce este apneea in somn?

Ce este apneea in somn?

Ce este apneea in somn??

Cauzele apneei in somn

Cauzele lipsei unui somn odihnitor (insomniei) pot fi multiple, cu toate acestea, una dintre cele mai raspandite cauze este apneea obstructiva in somn. Aceasta afectiune medicala uneori nerecunoscuta sau subdiagnosticata afecteaza pe langa calitatea somnului si viata cotidiana, din cauza privarii de somn.

Simptome

Simptomele includ cel putin 5 episoade pe ora de somn in timpul careia respiratia inceteaza temporar, sforait puternic si somn nelinistit, somnolenta in timpul zilei, oboseala, probleme de concentrare etc.

Apneea in somn este cauzata de crize repetitive de obstructie a cailor respiratorii superioare in timpul somnului ca urmare a ingustarii cailor respiratorii, iar locul cel mai frecvent de obstructie este nazofaringele. Pe masura ce pacientul adoarme, muschii nazofaringelui incep sa se relaxeze si tesutul inconjurator sa se prabuseasca, provocand compromiterea cailor respiratorii. Pe masura ce nivelurile de oxigen din corp incep sa scada si creste nivelul de dioxid de carbon, pacientul este trezit din somn.

Este important sa se diferentieze apneea obstructiva in somn, de apneea centrala de somn mai putin frecventa, care este cauzata de un dezechilibru in centrele de control respirator al creierului in timpul somnului.

Diagnostic

Apneea obstructiva in somn poate fi diagnosticata cu ajutorul polisomnografiei, insa un istoric detaliat al pacientului si o examinare fizica concentrata, pot ajuta la descoperirea cazurilor nediagnosticate anterior.

Apneea de somn, nedetectata, poate duce la hipertensiune, boli de inima, depresie si chiar moarte.

Tratament

Exista mai multe modalitati pentru tratarea apneei de somn, inclusiv presiune pozitiva continua a cailor respiratorii cu ajutorul aparatelor de tip CPAP, APAPBIPAP cat si diverse proceduri chirurgicale. 

Pot fi de ajutor si abordarile conservatoare, cum ar fi pierderea in greutate si reducerea consumului de alcool si tutun, care sunt, de asemenea, puternic incurajate la pacientul cu apnee in somn.

Presiunea continua pozitiva a cailor respiratorii (CPAP) este forma principala de tratament pentru bolile simptomatice, moderate si severe si este rapida si eficienta in amelioarea apneei in somn.

 

 

Tipuri de aparate

Aparatele CPAP

Aparatele CPAP folosesc o presiune usoara a aerului pentru a mentine caile respiratorii deschise si sunt de obicei utilizate de pacientii care au probleme de respiratie in timpul somnului (apnee obstructiva in somn). Mai precis, terapia CPAP ofera presiune continua a aerului, automata, in timpul somnului, deschizand muschii care se relaxeaza in mod necorespunzator, in intervalul valorilor prestabilite de catre medic.

Aparatele CPAP cuprind urmatoarele:

- o masca care va acopera nasul si gura, o masca care va acopera numai nasul sau canule nazale;

- un tub care conecteaza masca la aparatul CPAP;

- o turbina care sufla aer in tub.

Aparatele APAP

Aparatul APAP preia aerul printr-un filtru, trecandu-l adesea printr-un umidificator incalzit, astfel incat sa fie mai usor de transportat pe caile respiratorii. Apoi foloseste o turbina incorporata pentru a impinge aerul filtrat si umidificat printr-un tub atasat la aparat. La capatul tubului se afla o masca care se poarta peste nas sau peste nas si gura si se fixeaza pe cap cu curele.

Cand masca este plasata pe fata, fluxul constant de aer intra in caile respiratorii superioare, creand in esenta o perna sau o atela de aer care impiedica muschii si tesuturile gatului sa se relaxeze si sa prabuseasca caile respiratorii.

Acest lucru ajuta la prevenirea pauzelor de respiratie care determina multe persoane care sufera de apnee in somn sa se trezeasca pe tot parcursul noptii.

Care sunt diferentele intre aparatele CPAP si APAP?

In timp ce un CPAP are o setare continua, un APAP este capabil sa raspunda nevoilor de presiune in schimbare, masurand in permanenta cata rezistenta este prezenta in respiratie. Tehnologia dintr-un aparat APAP ii permite sa ramana pe un nivel scazut pana cand este detectata o schimbare a respiratiei si este nevoie de mai mult flux de aer.

In plus, aparatele APAP pot fi setate sa functioneze ca un CPAP prin setarea aparatului pe un mod continuu.

Concluzii

Managementul pe termen lung al apneei necesita ca pacientii sa-si dea seama ca se confrunta cu o boala cronica care probabil necesita tratament pe tot parcursul vietii.

Cand vine vorba de alegerea intre un CPAP si un APAP, ar trebui sa va adresati unui specialist in somn sau unui medic pentru a gasi solutia potrivita pentru dumneavoastra.

Planurile de tratament pentru pacientii care sufera de apnee in somn trebuie individualizate si  este recomandat ca anual sa se prezinte la un medic, in plus fata de ingrijirea de rutina.

Pacientii trebuie sa primeasca un plan de tratament cat si instructiuni scrise pentru ingrijirea si curatarea echipamentelor lor. Accesoriile de tip masca si tub se recomanda a fi inlocuite la o perioada de 3-6 luni.

Apneea obstructiva de somn este o boala cronica frecventa pentru care cel mai bun tratament ramane aparatul APAP sau Auto CPAP in acest moment.

Aderarea la terapie este esentiala si doar cateva zile de intrerupere a tratamentului poate duce la afectarea semnificativa a pacientului.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!