Ce este Helicobacter pylori

Ce este Helicobacter pylori

Ce este Helicobacter pylori?

Helicobacter este o bacterie care traieste in mucusul ce acopera mucoasa stomacului. Infectia cu Helicobacter pylori este principala cauza a aparitiei gastritei, ulcerului gastric si duodenal  si este un factor de risc important pentru aparitia cancerului gastric.

Mai mult de 60% din populatia globului este afectata de infectia cu Helicobacter pylori, aceeasta fiind mai raspandita in tarile in curs de dezvoltare decat in Occident, cauza principala o consituie conditiile precare de trai, lipsa accesului la apa curenta potabila etc.

Cauze

Modalitatea de transmitere este pe cale orala, infectia fiind cel mai frecvent dobandita in copilarie.  Bacteriile Helicobacter pylori pot fi transmise de la persoana la persoana prin contact direct cu saliva, varsaturi sau materii fecale. Helicobacter pylori se poate raspandi si prin alimente sau apa contaminate.

Simptome asociate infectiei cu Helicobacter pylori

- Durere sau arsuri gastrice.

- Durerea abdominala este mai persistenta cand stomacul este gol.

- Greata.

- Pierderea poftei de mancare.

- Pierderea neintentionata in greutate.

- Balonare.

- Unele persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu vor prezenta niciodata semne sau simptome.

Ce boli poate provoca infectia cu Helicobacter pylori

Infectia cu Helicobacter pylori netratata poate provoca aparitia tulburarilor digestive si a altor complicatii precum:

- Inflamarea mucoasei stomacului - gastrita cronica, ce apare ca urmare a unei infectii cu Helicobacter pylori care irita mucoasa stomacului;

- Ulcer gastric - bacteria H. pylori deterioreaza mucoasa stomacului si a duodenului, astfel ca acidul gastric poate ataca tesutul si crea leziuni.

Cand sa va prezentati la medic?

Consultati medicul dumneavoastra daca observati semne si simptome persistente care va ingrijoreaza.

Apelati de urgenta la ajutor medical daca aveti:

- Dureri abdominale severe sau persistente.

- Dificultate la inghitire.

- Scaune gudronate sangeroase sau negre.

- Varsaturi sangeroase sau negre sau varsaturi care arata ca zat de cafea. 

Teste Helicobacter pylori

Exista 4 tipuri de teste pentru determinarea infectiei cu Helicobacter pylori

1. Testul anticorpilor serici (IgG), desi poate da un rezultat pozitiv indica fie o infectie curenta, fie o infectie in antecedente; din acest motiv testul serologic nu prezinta acuratete diagnostica la persoanele care au avut deja infectie. De asemenea testul nu poate fi folosit pentru controlul eficientei tratamentului, deoarece anticorpii pot persista pana la 3 ani, dupa o infectie. Acest test se realizeaza prin recoltarea din sange prin metoda punctiei venoase.

2. Testul respirator cu uree este o metoda neinvaziva de testare care presupune ca pacientul sa respire intr-un tub indicator conectat la un aparat, dupa ce a ingerat o substanta formata din apa, uree C12  si D-Mannitol, iar daca Helicobacter pylori este prezent in stomac atunci tubul indicator va vira. 

3. Testul rapid al antigenului, in proba de scaun (materii fecale): mostra necesara efectuarii acestui test se poate recolta acasa, de catre pacient, fiind o metoda noninvaziva, care indica infectia activa cu Helicobacter pylori. Astfel de teste se pot face si in laborator.

4. Biopsia gastrica pentru depistarea Helicobacter pylori: se realizeaza prin procedura de endoscopie, cu care se pot colecta mostre (biopsie) de tesut gastric sau duodenal de la nivelul peretelui gastric. Pentru aceasta procedura pot fi folosite de catre personalul medical testele rapide, care ofera rezultate in doar 3 minute, cu senzitivitate de 93% si specificitate 95%.

Preventie

Pentru a preveni infectia cu Helicobacter pylori este important sa fie respectate regulile de igiena si sa ne spalam pe maini de fiecare data cand folosim baia, inainte sa mancam sau sa preparam mancarea. Iar in ceea ce priveste prepararea mancarii, trebuie sa ne asiguram ca alimentele sunt gatite corect si complet. De asemenea, trebuie sa evitam consumul de alimente si apa din surse nesigure.

Tratament

In cazul diagnosticarii cu Helicobacter pylori, este necesar un tratament care sa inhibe germenii, sa ajute la refacerea mucoasei stomacului si sa combata aparitia altor inflamatii. De regula este recomandat un tratament medicamentos ce include administrarea de antibiotice si inhibitori ai pompei de proton (pentru reducerea acidului gastric).

De asemenea, in perioada tratamentului, este recomandat un regim alimentar echilibrat.

*De evitat: alimente precum cafeaua, ciocolata, mancarea picanta, prajelille, rantasurile, alcoolul, fumatul, bauturile carbogazoase etc.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!