Cum se curata accesoriile aparatului CPAP/APAP?

Cum se curata accesoriile aparatului CPAP/APAP?

Avand in vedere ca masca, tubulatura si alte componente furnizeaza aer pe tot parcursul noptii, curatarea acestora trebuie sa faca parte din rutina dumneavoastra pentru a evita alte probleme de sanatate. Curatarea zilnica elimina microbii periculosi, mucegaiul, praful si resturile depuse pentru a va asigura ca tratamentul dumneavoastra CPAP/APAP va face sa va simtiti mai bine si nu mai rau in timp ce curatarea zilnica poate parea coplesitoare, este un proces relativ rapid care este usor de integrat in programul dumneavoastra zilnic.

Cum sa curatati accesoriile unui aparat CPAP/APAP?

Producatorii si expertii tind sa recomande curatarea zilnica a componentelor aparatului dvs. CPAP, iar utilizatorii ar trebui sa se angajeze la curatarea saptamanala cel putin. Neefectuarea acestor proceduri de intretinere si curatare poate afecta utilizatorii dispozitivelor CPAP/APAP care nu isi curata regulat accesoriile si pot suferi, de asemenea, de congestie, tuse si alte probleme ale sistemului respirator.

Necuratarea aparatului CPAP/APAP poate, de asemenea, sa-i scurteze durata de viata si, in unele cazuri, poate anula garantia producatorului. Prin curatarea aparatului dumneavoastra CPAP/APAP – zilnic sau saptamanal daca nu o puteti efectua zilnic – va veti asigura ca aceasta piesa esentiala a echipamentului medical ramane in stare buna.

Materiale de curatare:

  1. Sapun delicat, de preferinta fara parfum si fara ingrediente hidratante.
  2. Otet alb (daca utilizati un rezervor cu umidificator).
  3. Apa calda, potabila.
  4. O chiuveta, o cada sau o galeata suficient de mare pentru a incapea furtunul sau tubulatura.
  5. Un prosop curat, non-abraziv..

PASII DE CURATARE AI ACCESORIILOR APARATULUI CPAP/APAP

Opriti dispozitivul si dezasamblati:

  • Inainte de a dezasambla sau curata orice parte a aparatului CPAP/APAP, trebuie sa verificati intotdeauna daca este deconectat de la orice sursa de alimentare. Daca aparatul dumneavoastra CPAP are o baterie integrata, ghidul producatorului ar trebui sa ofere instructiuni despre dezasamblarea si curatarea in siguranta.
  • Furtunul de aer si tubulatura trebuie deconectate atat de la masca, cat si de la aparatul CPAP/APAP inainte de curatare. Daca utilizati un umidificator, ar trebui sa scoateti si rezervorul de apa si sa-l lasati deoparte.
  • Majoritatea mastilor CPAP sunt compuse din trei parti - accesoriu, perna si cadru - care pot fi separate pentru o curatare mai eficienta si o uscare mai usoara.

Curatarea:

  • Majoritatea furtunurilor pot fi curatate spalandu-le in apa calda cu sapun delicat (fara parfum). De asemenea, interiorul furtunului trebuie curatat, asa ca asigurati-va cail scufundati in apa suficient de mult incat sa se umple complet cu apa cu sapun.
  • Unele tuburi pot fi curatate la fel ca si furtunurile. Cu toate acestea, furtunurile cu componente electrice - cum ar fi furtunurilei ncalzite - trebuie curatate cu mai multa atentie. Daca utilizati un furtun incalzit, verificati din nou instructiunile producatorului pentru mai multe informatii despre mentinerea lui curata.
  • Fiecare parte a mastii dumneavoastra trebuie spalata separat cu sapun delicat. Perna si accesoriile pentru cap (hamul pentru pozitionarea pe cap) sunt deosebit de predispuse sa se pateze cu uleiuri pentru fata sau pentru par - deoarece acestea pot degrada materialul si atrage microbi, asigurati-va ca nu sunt uleioase inainte de a continua procedura.
  • Rezervoarele umidificatoarelor pot fi igienizate prin umplerea lor cu o solutie din parti egale de apa calda si otet alb. Rezervorul poate fi lasat la macerat in timp ce curatati restul componentelor CPAP/APAP, permitand otetului sa actioneze.

Clatire si uscare la aer: 

  • Toate componentele CPAP/APAP trebuie clatite foarte bine cu apa rece si curata dupa spalare. Componentele nu trebuie sa contina sapun, inclusiv pelicula de sapun, asa ca verificati de doua ori daca sunt curateinainte de a le lasa sa se usuce. Acest lucru este deosebit de important pentru tuburile subtiri, deoarece este usor sa ratezi bulele de sapun prinse in interiorul lor.
  • Odata ce toate componentele sunt clatite si curatate, ar trebui sa le asezati pe un prosop moale si curat pentru a le usca la aer.
  • Furtunurile si tuburile se pot usca mai bine daca sunt agatate, asa caincercati sa le agatati de o sina de dus sau de usa daca nu se usuca la aer corespunzator pe prosop.

Reasamblati: 

  • Ar trebui sa reasamblati masca si componentele CPAP/APAP numai dupa ce sunt complet uscate in functie de componenta si de temperatura, acest lucru poate dura cateva ore.
  • Reasamblarea trebuie facuta departe de prize si cu aparatul CPAP deconectat. Nu uitatiintotdeauna sa urmati orice instructiuni de asamblare de la producatorul aparatului dvs. CPAP/APAP.

Alte consideratii

  • Respirati in aparatul CPAP/APAP toata noaptea. Cand esti bolnav, se creeaza un rezervor de microbi in aparatul CPAP in sine. Aceasta contaminare va poate agrava cu usurinta boala, precum si va poate reinfecta dupa ce va recuperati. Asa cum nu ati folosi un servetel folosit pentru a va filtra respiratia, ar trebui sa va pastrati CPAP-ul /APAP-ul curat cu scrupule ori de cate ori sunteti bolnav.
  • Persoanele care sufera de alergii, in special persoanele care sufera de alergii la praf, se lupta adesea sa foloseasca chiar si cele mai bune aparate CPAP. Desi cel mai important pas este gasirea setarilor si a mastii potrivite cu medicul dumneavoastra, procesul poate fi, de asemenea, simplificat prin curatarea zilnica a echipamenului si aceesoriilor acestuia.
  • Majoritatea aparatelor CPAP/APAP au filtre care ar trebuiinlocuite in mod regulat (3-6 luni) conform instructiunilor producatorului. Filtrele de unica folosinta sunt cele mai comune si trebuie inlocuite la fiecare doua saptamani, in timp ce unele filtrele reutilizabile pot fi spalate la doua saptamani si inlocuite la fiecare trei luni.
  • Curatarea componentelor CPAP/APAP este un moment excelent pentru a verifica starea acestora si pentru a va asigura ca nimic nu trebuie inlocuit. Majoritatea componentelor CPAP/APAP, inclusiv mastile, trebuie inlocuite in mod regulat (6-12 luni). De asemenea, ar trebui sa inlocuiti orice componente daca incep sa prezinte uzura.

Ce se intampla daca nu va curatati accesoriile si dispozitivul CPAP/APAP in mod regulat?

  • Aparatele CPAP/APAP sunt dispozitive care se pastreaza umede si adesea calde, ceea ce le face sa devina locul ideal pentru mucegai, bacterii, virusi si alti microbi daunatori. Curatarea componentelor CPAP/APAP in mod regulat spala acesti microbi si ii impiedica sa atinga niveluri periculoase, dar neglijarea igienei aparatului CPAP poate duce la afectiuni respiratorii acute si cronice ( bronhopneumopatia cronica obstructiva - BPOC, astmul bronsic, emfizem pulmonar, bronsiectazia, alergii diverse respiratorii, boli profesionale pulmonare, hipertensiune pulmonara primara sau secundara etc.).
  • Indiferent de igiena ta personala, se vor acumula rapid pe perna si in interiorul mastii tale. Uleiul atrage murdaria si bacteriile, iar combinatia dintre acestea poate duce rapid la acnee si iritatii ale pielii din jurul mastii uleiurile secretate de epiderma la nivelul fetei tale.
  • In cele din urma, un aparat CPAP/APAP murdar va avea o durata de viata mult mai scurta decat unul care este pastrat curat. Uleiurile secretate de epiderma la nivelul fetei si murdaria pot degrada materialele din care este facuta masca (hamul), in timp ce mucegaiul si microbii daunatori pot deteriora, de asemenea, furtunul sau rezervorul umidificatorului, ducand la fisuri.

Risc scazut de raceala si infectii

Apropierea mastii dvs. CPAP de gura si nas o face un teren propice pentru microbi. Ceea ce nu te imbolnaveste astazi te-ar putea imbolnavi rapid maine daca nu daca iti cureti masca in mod regulat. Prin implementarea unui regim de curatare, vei elimina germenii care te pot imbolnavi. Echipamentul dumneavoastra va mirosi mai bine, va arata mai bine si, cel mai important, va va face sa va simtiti mai bine daca este curatat in mod regulat.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!